Forumul Roz
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» Chat Box
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyDum Apr 17 2016, 04:11 Scris de irene_d

» materiale la metru pentru idei frumoase
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyMier Dec 17 2014, 03:17 Scris de arabelaa

» Creme de fata, de ochi...
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyMier Noi 26 2014, 22:28 Scris de greeneyes

» Shop 'till you drop - Cumparaturi online
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptySam Noi 01 2014, 22:24 Scris de westie21

» rinoplastie
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyMier Oct 08 2014, 00:57 Scris de Clauditza

» Medic estetician bun
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyVin Sept 26 2014, 01:52 Scris de Clauditza

» marirea sanilor cu physiobust
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyVin Sept 26 2014, 00:54 Scris de Clauditza

» rochia mea de mireasa
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyMar Sept 16 2014, 22:42 Scris de irene_d

» fund bombat...:">
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptyLun Iul 28 2014, 22:37 Scris de Clauditza

» lucruri de care nu mai ai nevoie
Ce trebuie sa stim despre alunite... EmptySam Iul 12 2014, 00:58 Scris de Elena20

DecoArtis

Parteneri

Ce trebuie sa stim despre alunite...

4 participanți

In jos

Ce trebuie sa stim despre alunite... Empty Ce trebuie sa stim despre alunite...

Mesaj Scris de Morcovel Vin Oct 10 2008, 03:45

Alunitele au fost considerate de-a lungul timpului fie dizgratioase, fie un simbol al frumusetii si personalitatii, iar in ultima perioada se ia in seama si potentialul cancerigen al acestora. Alunitele sau nevii iau nastere prin producerea de pigment a unur celule din piele specializate in acest sens. De cand s-a aflat potentialul acestora de a declansa cancer de piele (mai exact melanom malign) se incearca informarea populatiei cu privire la alunite, care dintre acestea au potential cancerigen, ce masuri trebuie luate la ruperea unei alunite etc. In general nicio alunita nu trebuie neglijata, evolutia acesteia trebuie atent urmarita si de asemenea trebuie mers la controlul dermatologului.

1. Cand este o alunita cancerigena?

in general alunitele sunt fara semnificatie patologica, insa in unele cazuri se pot transforma in cancer de piele, mai exact in melanom malign. Acesta este cel mai sever tip de cancer de piele si este cauzat cel mai adesea de expunerile scurte la soare, insa intense, spre exemplu intr-un concediu de o saptamana la mare. Aceste expuneri rare la soare, de scurta durata si intense prezinta un inalt risc pentru aparitia cancerului de piele. O alunita cancerigena prezinta de obicei mai multe nuante decat alunitele normale (nevii normali au maxim doua nuante), pata pigmentara este deranjanta, in sesnul ca este puriginoasa (produce manacrimi), poate fi ulcerata, hemoragica, prezinta o crusta fara sa fi fost traumatizata antecedent, are margini neregulate, se poate inflama, infecta etc. Nu este obligatoriu ca toate aceste caracteristici sa apara concomitent, insa prezenta unei singure trasaturi de anormalitate din cele de mai sus ridica suspiciunea de transformare maligna (melanom).

2. Ce fac daca mi-am “ranit” o alunita?

in primul rand in cazul ranirii sau ruperii unei alunite nu trebuie sa intrati in panica. Daca sangereaza, incercati sa opriti hemoragia prin apasarea cu un tifon ce a fost imbibat intr-o solutie dezinfectanta (de preferat rivanol). Mai apoi tot ce trebuie sa faceti este sa va prezentati la medicul dermatolog pentru a analiza leziunile cutanate si eventualul potential cancerigen (daca este cazul).

Rolul traumatizarii alunitelor in transformarea maligna este mai mic decat s-a crezut initial, se pare ca cel mai mare risc in aceasta privinta este reprezentat de expunerea intensa si fara protectie la razele solare precum si factorul genetic.

3. Cand trebuie scoasa o alunita?

O alunita trebuie scoasa in urmatoarele situatii:
- Cand este inestetica si persoana respectiva cere voluntar scoaterea acesteia
- Cand este susceptibila ca ar putea avea potential cancerigen si se afla intr-o zona in care poate fi usor rupta sau ranita prin frecare cu hainele, la nivelul bretelelor,sutienului ori pe maini sau picioare etc.
- Cand dermatologul in urma unui consult cu dermatoscopul apreciaza ca se pot transforma malign

Trebuie atrasa atentia asupra faptului ca dupa scoaterea alunitei ramane insa un semn care poate fi inestetic, asadar daca doriti sa eliminati o alunita din motive estetice trebuie sa luati in consideratie si acest aspect.

4. Interzis cu alunitele la soare

In general expunerea progresiva la soare si folosirea cremelor cu factor de protectie ridicat nu impune un risc pentru transformarea maligna a acestor alunite. Riscante sunt expunerile la soare intense si pe perioade scurte, mai exact acele expuneri care va cauzeaza arsuri solare. Acestea sunt foarte perioculoase. De asemenea daca anumite alunite au fost diagnosticate de catre dermatolog ca avand potential cancerigen nu trebuie sa va expuneti la soare.

Pentru orice nelamurire ati avea in privinta alunitelor este bine sa apelati la sfatul medicului dermatolog.
Morcovel
Morcovel
ModerNator
ModerNator

Data de inscriere : 16/09/2008

Numarul mesajelor : 20304
Data nasterii : 23/11/1981
Varsta : 42
Localizare : intre munti , la stanga
Stare de spirit : Mamica de ingeras

http://www.zdranganele.eu

Sus In jos

Ce trebuie sa stim despre alunite... Empty Re: Ce trebuie sa stim despre alunite...

Mesaj Scris de Raven Vin Oct 10 2008, 04:36

vai ca am una care ma disperaaaaaaaaaaaaaa
Raven
Raven
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Numarul mesajelor : 41158
Data nasterii : 17/04/1980
Varsta : 44

http://hop-online.blogspot.com/

Sus In jos

Ce trebuie sa stim despre alunite... Empty Re: Ce trebuie sa stim despre alunite...

Mesaj Scris de Criiis Vin Oct 10 2008, 04:41

si eu am una la subrat
care ma enerveaza rau
Criiis
Criiis
ModerNator
ModerNator

Data de inscriere : 17/09/2008

Numarul mesajelor : 31231
Data nasterii : 19/12/1986
Varsta : 37
Localizare : acolo unde nici cu gandul nu gandesti...

Sus In jos

Mesaj Scris de Morcovel Vin Oct 10 2008, 08:38

eu am 3, ma enerveaza,i mi vine sa le rup.. acu ma dau cu crema de aloe.... mda sa vad ce mi se intampla...
Morcovel
Morcovel
ModerNator
ModerNator

Sus In jos

Mesaj Scris de Raven Sam Oct 11 2008, 00:04

si cum se opereaza oare?
ce analize tre facute?
Raven
Raven
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Sus In jos

Mesaj Scris de Morcovel Sam Oct 11 2008, 06:33

Cel mai indicat este operatia normala, adik o scoate cu tot cu radacina, dupa care iti face o biopsie sa vada de ce natura e, indicat ar fi sa faci operatia la o clinica de chirurgie estetica , pt ca raman cicatrici.

Mai este operatia cu laser, insa in cazul asta doar ti=o arde cu laserul, radacinile raman, deci s-arputea sa creasca iara.

Eu voi opta pt operatia normala , cu bisturiul.
Morcovel
Morcovel
ModerNator
ModerNator

Sus In jos

Mesaj Scris de Chops Mar Oct 14 2008, 08:10

da, eu miam scos una destul de mare prin operatie normala, apoi cicatricea inchisa cu laser. O sa trebuiasca sami scot si cicatricea care a ramas pentru ca aceasta sa facut chiar mai mare decat era alunita. Cred ca cel mai bun mod este operatie normala, apoi rana cusuta sau daca se poate inchide la chirurgie estetica in asa fel incat sa nu ramana semn, dar ma indoiesc.
Chops
Chops
Bebe Roz
Bebe Roz

Data de inscriere : 09/10/2008

Numarul mesajelor : 30
Data nasterii : 18/02/1990
Varsta : 34
Localizare : capitala

Sus In jos

Mesaj Scris de Raven Mier Oct 15 2008, 01:57

cat te-a costat chops?
Raven
Raven
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Sus In jos

Mesaj Scris de Chops Mier Oct 15 2008, 02:14

Kai-Ra a scris:cat te-a costat chops?
acum cativa ani, la clinica particulara era 150ron una.
Chops
Chops
Bebe Roz
Bebe Roz

Sus In jos

Mesaj Scris de Raven Mier Oct 15 2008, 02:30

deci nu e la capat de lume
si ti-au facut ceva analize?
Raven
Raven
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Sus In jos

Mesaj Scris de Chops Mier Oct 15 2008, 02:56

analize dupa ce miau scoso, adica biopsie la alunita sau ceva de genul asta. Daca ai mai multe care vrei sa le scoti a zis ca e destul analiza doar la una sa vada daca e ok. Parca si analizele alea mai costau inca 150ron, dar repet asta a fost acum cativa ani, acum chiar nu stiu cat o fi.
Chops
Chops
Bebe Roz
Bebe Roz

Sus In jos

Mesaj Scris de Raven Mier Oct 15 2008, 03:08

una
si nu e micutza
multumesc mult
Ce trebuie sa stim despre alunite... 923465
Raven
Raven
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Sus In jos

Mesaj Scris de Chops Mier Oct 15 2008, 03:25

Kai-Ra a scris:una
si nu e micutza
multumesc mult
Ce trebuie sa stim despre alunite... 923465
vezi ca cicatricea se face chiar mai mare decat a fost alunita, a mea arata chiar urat
Chops
Chops
Bebe Roz
Bebe Roz

Sus In jos

Mesaj Scris de Raven Mier Oct 15 2008, 03:36

asta e
nu o mai suport
daca zici ca exista varianta de laser dupa
ma risc
Raven
Raven
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Sus In jos

Mesaj Scris de Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum