Forumul Roz
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» Chat Box
Despre E-uri EmptyDum Apr 17 2016, 04:11 Scris de irene_d

» materiale la metru pentru idei frumoase
Despre E-uri EmptyMier Dec 17 2014, 03:17 Scris de arabelaa

» Creme de fata, de ochi...
Despre E-uri EmptyMier Noi 26 2014, 22:28 Scris de greeneyes

» Shop 'till you drop - Cumparaturi online
Despre E-uri EmptySam Noi 01 2014, 22:24 Scris de westie21

» rinoplastie
Despre E-uri EmptyMier Oct 08 2014, 00:57 Scris de Clauditza

» Medic estetician bun
Despre E-uri EmptyVin Sept 26 2014, 01:52 Scris de Clauditza

» marirea sanilor cu physiobust
Despre E-uri EmptyVin Sept 26 2014, 00:54 Scris de Clauditza

» rochia mea de mireasa
Despre E-uri EmptyMar Sept 16 2014, 22:42 Scris de irene_d

» fund bombat...:">
Despre E-uri EmptyLun Iul 28 2014, 22:37 Scris de Clauditza

» lucruri de care nu mai ai nevoie
Despre E-uri EmptySam Iul 12 2014, 00:58 Scris de Elena20

DecoArtis



Parteneri









Despre E-uri

+3
Daiana
Criiis
edith
7 participanți

In jos

Despre E-uri Empty Despre E-uri

Mesaj Scris de edith Vin Noi 21 2008, 07:48

Adevarata fata a E-urilor
Luni, 10 Decembrie 2007

Citesti cu indiferenta despre aceste substante pe eticheta produselor, fara sa stii ca sunt periculoase pentru sanatatea ta.Cine sunt E-urile? Cum te pot afecta?
Trebuie sa cunosti pentru a putea sa iti asumi raspunderea pentru propriile tale decizii.

Aditivii alimentari au fost folositi de ani de zile. Sarea, zaharul si otetul sunt printre primele substante folosite pentru conservarea alimentelor. In ultimii 30 de ani, o data cu noi descoperiri in prepararea alimentelor, diversi compusi chimici au inceput sa fie folositi din ce ince mai des in industria alimentara. Majoritatea aditivilor nu prezinta pericol pentru organism. Insa exista si aditivi periculosi, considerati toxici sau cancerigeni. Hiperaciditate la copii, alergii, astm si migrene sunt adesea considerate reactii adverse ale aditivilor.
Aditivii sunt substante chimice care se adauga in produsele alimentare pentru a le imbunatati gustul, aroma sau pentru a creste proprietatea de conservare. Majoritatea aditivilor nu au proprietati nutritive. Aproape toate alimentele contini aditivi, in special cei numiti emulgatori, sau pe scurt, E-uri. Utilizarea aditivilor alimentari este reglementata foarte strict in tarile Comunitatii Europene de anumite norme, iar la noi in tara de o serie de ordine care precizeaza cantitatea si componenta fiecarui aditiv folosit in produsele alimentare.
Exista o lista de emulgatori, aprobata la nivel european, care trebuie sa apara obligatoriu pe eticheta produsului care ii contine. Exista si aditivi care nu trebuie declarati, cum ar fi aromele si solventii. Un aditiv care este prescurtat cu litera E a trecut testele de securitate si a fost aprobat de Uniunea Europeana. In Europa, E-urile sunt numerotate de la 100 la 500.
Aditivii alimentari devin periculosi atunci cand sunt adaugati in cantitate prea mare in anumite produse. Trebuie sa stii ca pe termen lung consumul de astfel de alimente poate avea efecte negative asupra sanatatii. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la aparitia unor afectiuni grave. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.
Aditivii sunt clasificati in functie de proprietati. Cei care sunt folositi mai des sunt:
antioxidantii: substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii. Sunt folositi pentru a preveni schimbarea culorii sau rancezirea alimentelor. Se gasesc in produsele de patiserie, supe si sosuri. Vitamina C este unul dintre cei mai utilizati antioxidanti. Cunoscuti sunt cei care contin butylated hydoxyanisole (BHA) - E320, sau butylated hydroxytoluene (BHT) - E 321. In doze mari, BHA si BHT cresc riscul imbolnavirii de cancer.
colorantii:aceste substante fac alimentele mai atractive: iaurtul este mai roz, sucul, mai portocaliu. Unii coloranti sunt naturali, cum ar fi curcumin (E100), dar exista si variante artificiale: tartrazine (E102), de exemplu, a fost asociat cu reactii adverse.
emulsifiatorii: substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen;
stabilizatorii: substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea;
agentii de intarire: substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;
aromatizantii;
conservantii: substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme. Produsele din carne au nitrati (de la E249 pana la E252), care sunt vitali pentru inlaturarea bacteriilor.
indulcitorii: substante, altele decat zaharul, care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor. Lumea este preocupata sa consume din ce in ce mai putin zahar, orientindu-se spre inlocuitori, cum ar fi acesulfame-K (E950), aspartam (E951) si zaharina (E954), care au un numar redus de calorii si prezinta siguranta pentru dantura. In general, acestia nu sunt periculosi pentru sanatate.

Iata citiva dintre aditivii care pot crea probleme:
· cancerigeni: E131, E142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330
· periculosi, distrug vitamina B12: E102, E110, E120, E124, E127, E220
· cresc tensiunea arteriala: E250, E251, E252
· produc tulburari digestive (indigestie, greata, colici abdominale s.a.): E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din inghetata)
· aditivi interzisi in SUA: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E152, E181

Cei mai periculosi aditivi:
- E123 - este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branza topita si crema de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in galben
- E330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
- E102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena.



Culinar.ro Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448 Despre E-uri 243448
edith
edith
Membru Fondator
Membru Fondator

Data de inscriere : 12/10/2008

Numarul mesajelor : 17389
Data nasterii : 05/04/1990
Varsta : 34

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Criiis Vin Noi 21 2008, 08:05

bine de stiut
Criiis
Criiis
ModerNator
ModerNator

Data de inscriere : 17/09/2008

Numarul mesajelor : 31231
Data nasterii : 19/12/1986
Varsta : 37
Localizare : acolo unde nici cu gandul nu gandesti...

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de edith Vin Noi 21 2008, 11:14

sa sti...mai ales alea cancerigene...sa le evitam cat putem Despre E-uri 945951
edith
edith
Membru Fondator
Membru Fondator

Data de inscriere : 12/10/2008

Numarul mesajelor : 17389
Data nasterii : 05/04/1990
Varsta : 34

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Daiana Lun Apr 20 2009, 04:33

Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"

Euri inofensive: E 100 (Curcumina), E 101 (Riboflavina), E 1103 (Invertaza), E 1105 (Lizozim), E 140 (Clorofile, verde natural), E 141 (Complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinel), E 153 (Carbune vegetal), E 160c (Extract de ardei rosu, capsantina), E 160d (Lycope, Rubixantina), E 162 (Rosu sfecla, betanina), E 163 (Antocianine), E 170 (Carbonat de calciu), E 260 (Acid acetic), E 261 (Acetat de potasiu), E 262 (Acetat de sodiu), E 263 (Acetat de calciu), E 270 (Acid lactic), E 290 (Dioxid de carbon, acid carbonic), E 296 (Acid malic), E 297 (Acid fumaric), E 300 (Acid ascorbic), E 301 (Ascorbat de sodiu), E 302 (Ascorbat de calciu), E 304 (Palmitat de ascorbil, Stearat de ascorbil), E 306 (Tocoferoli), E 307 (Alfa-tocoferol), E 308 (Gamma-tocoferol), E 309 (Delta-tocoferol), E 322 (Lecitina), E 325 (Lactat de sodiu), E 326 (Lactat de potasiu), E 327 (Lactat de calciu), E 331 (Citrati), E 334 (Acid L-tartric), E 335 (Tartrat), E 336 (Tartrati de potasiu), E 337 (Tartrat dublu de sodiu si potasiu), E 350 (Malati de sodiu), E 351 (Malat de potasiu), E 352 (Malati de calciu), E 414 (Guma de acacia, Guma arabica), E 422 (Glicerina), E 440 (Pectine), E 459 (Beta-ciclodextrina), E 460 (Celuloza), E 469 (Carboximetil celuloza hidrolizata enzimatic), E 471 (Mono- si digliceride ale acizilor grasi), E 472 (Esteri), E 481 (Stearoil-2-lactilat de sodiu), E 482 (Stearoil-2-lactilat de calciu), E 500 (Carbonati de sodiu), E 501 (Carbonati de potasiu), E 503 (Carbonati de amoniu), E 504 (Carbonati de magneziu), E 507 (Acid clorhidric), E 508 (Clorura de potasiu), E 509 (Clorura de calciu), E 511 (Clorura de magneziu), E 526 (Hidroxid de calciu, var stins), E 529 (Oxid de calciu, var), E 552 (Silicat de calciu), E 553a (Silicat si trisilicat de magneziu), E 558 (Bentonita), E 570 (Acizi grasi), E 640 (Glicina si sarea de sodiu), E 901 (Ceara de albine), E 902 (Ceara de Candelilla), E 903 (Ceara Carnauba), E 920 (L-cisteina), E 938 (Argon), E 939 (Heliu), E 941 (Azot), E 957 (Taumatina), E 959 (Neohesperidina dihidrocalcon DC).


Euri suspecte: E 104 (Galben de chinolina, FD&C Yellow no 10), E 110 (Galben portocaliu Sunset FCF, Galben orange S), E 1200 (Polidextroza), E 122 (Azorubina, Carmoizina), E 129 (Rosu Allura AC), E 132 (Indigotina, Carmin indigo, FD&C blue no 2), E 133 (Albastru Btilliant FCF, FD&C blue no 1), E 1404 (Amidon oxidat, amidon modificat), E 1410 (Fosfat de monoamidon), E 1412 (Fosfat de diamidon), E 1413 (Fosfat de diamidon fosfatat), E 1414 (Fosfat de diamidon acetilat), E 142 (Verde S, Verde acid brillant), E 1420 (Amidon acetilat), E 1422 (Adipat de diamidon acetilat), E 1440 (Amidon hidroxipropilat), E 1442 (Fosfat de diamidon hidroxipropilat), E 1450 (Octenil succinat de amidon sodic), E 1505 (Citrat de trietil), E 150a (Caramel simplu), E 150b (Caramel de sulfit de sodiu), E 150c (Caramel amoniacal), E 150d (Caramel sulfit de amoniu), E 1518 (Triacetat de gliceril, Triacetina), E 160a (Beta-caroten, caroteni, amestec de caroteni), E 160b (Annatto, bixina, norbixina), E 160e (beta-apo-carotenal), E 160f (Beta-apo-8-metil/etil ester ai acidului carotenic), E 161 (Xantofile), E 161b (Luteina), E 161g (Cantaxantina, Xantofila), E 171 (Dioxid de titan), E 172 (Oxizi de fier, hidroxizi de fier), E 173 (Aluminiu), E 174 (Argint), E 175 (Aur), E 180 (Litolrubina BK, Carmin 6B), E 200 (Acid sorbic), E 201 (Sorbat de sodiu), E 202 (Sorbat de potasiu), E 203 (Sorbat de calciu), E 234 (Nisina), E 235 (Natamicina, Primaricina), E 239 (Hexametilentetramina, Metanamina), E 250 (Nitrit de sodiu), E 251 (Nitrat de sodiu), E 252 (Nitrat de potasiu), E 280 (Acid propionic), E 281 (Propionat de sodiu), E 282 (Propionat de calciu), E 283 (Propionat de potasiu), E 315 (Acid erithorbic, Acid izoascorbic), E 316 (Erithorbat de sodiu), E 320 (Butilhidroxianisol BHA), E 321 (Butilhidroxitoluen BHT), E 338 (Acid fosforic-ortofosforic), E 339 (Fosfati de sodiu), E 340 (Fosfati de potasiu), E 341 (Fosfati de caldiu), E 343 (Fosfati de magneziu), E 353 (Acid metatartric), E 354 (Tartrat de calciu), E 355 (Acid adipic), E 356 (Adipat de sodiu), E 357 (Adipat de potasiu), E 363 (Acid succinic), E 380 (Citrat triamonic), E 385 (Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu, Calc), E 400 (Acid alginic), E 401 (Alginat de sodiu), E 402 (Alginat de potasiu), E 403 (Alginat de amoniu), E 404 (Alginat de calciu), E 405 (Alginat de propilenglicol), E 406 (Agar-agar, geloza), E 410 (Guma carruba, Locust Beengum), E 412 (Guma guar, Guar gum), E 413 (Tragacant, Andragante), E 415 (Guma Xantan), E 416 (Guma Karaya), E 417 (Guma tara), E 418 (Guma gellan), E 420 (Sorbitol), E 421 (Manitol), E 431 (Stearat de polioxietilena), E 442 (Fosfatide de amoniu), E 444 (Acetat izobutirat de zaharoza), E 445 (Esteri glicerici ai rasinilor de lemn, glicerol es), E 450 (Difosfati), E 451 (Trifosfat pentasodic, tripolifosfat de sodiu), E 452 (Polifosfati), E 461 (Metilceluloza), E 463 (Hidroxipropilceluloza), E 464 (Hidroxipropilmetil celuloza), E 465 (Etil metil celuloza), E 466 (Carboximetilceluloza de sodiu), E 470 (Saruri de magneziu ale acizilor grasi), E 473 (Esterii zaharozei cu acizi grasi), E 474 (Sucrogliceride), E 475 (Esterii poliglicerici ai acizilor grasi, Poliglice), E 476 (Poliricinoleat de poliglicerol), E 477 (Sterii propilenglicolului cu acizii grasi), E 479 (Ulei de soia oxidat termic in interactiune cu mono), E 483 (Tartrat de stearoil), E 491 (Monostearat de sorbitan, Tween), E 492 (Tristearat de sorbitan), E 493 (Monolaurat de sorbitan), E 494 (Monooleat de sorbitan), E 495 (Monopalmitat de sorbitan), E 512 (Clorura stanoasa), E 513 (Acid sulfuric), E 514 (Sulfati de sodiu), E 516 (Sulfat de calciu, gips), E 520 (Sulfat de aluminiu), E 521 (Sulfat de aluminiu sodic), E 522 (Sulfat de aluminiu potasic), E 523 (Sulfat de aluminiu amoniacal), E 524 (Hidroxid de sodiu, soda caustica), E 525 (Hidroxid de potasiu), E 527 (Hidroxid de amoniu, amoniac), E 528 (Hidroxid de magneziu), E 530 (Oxid de magneziu), E 535 (Ferocianura de sodiu), E 536 (Ferocianura de potasiu), E 538 (Ferocianura de calciu), E 541 (Fosfat de aluminiu sodic), E 551 (Dioxid de siliciu), E 553b (Talc), E 554 (Silicat alumino-sodic), E 555 (Silicat alumino-potasic), E 556 (Silicat alumino-calcic), E 559 (Silicat aluminiu, caolin), E 574 (Acid gluconic), E 575 (Glucono-delta-lactona), E 576 (Gluconat de sodiu), E 577 (Gluconat de potasiu), E 578 (Gluconat de calciu), E 579 (Gluconat feros), E 585 (Lactat feros), E 620 (Acid glutamic), E 622 (Glutamat monopotasic), E 623 (Diglutamat de calciu), E 624 (Glutamat de amoniu), E 625 (Diglutamat de magneziu), E 626 (Acid guanilic), E 627 (Guanilat disodic), E 628 (Guanilat disodic), E 629 (Guanilat de calciu), E 630 (Acid inozinic), E 631 (Inozinat disodic), E 632 (Inozinat dipotasic), E 633 (Inozinat calciu), E 634 (5-ribonucleotide de calciu), E 635 (5-ribonucleotide disodice), E 900 (Dimetil polisiloxan, silicon), E 912 (Esteri ai acidului montanic), E 914 (Ceara de polietilena oxidata), E 927b (Carbamida-uree), E 942 (Protoxid de azot), E 948 (Oxigen), E 953 (Izomalt, Izomaltitol), E 965 (Maltitol), E 966 (Lactitol), E 967 (Xilitol).


Euri periculoase: E 102 (Tartrazina, FD&C Yellow no 5), E 120 (Cosenila, Acid Carminic, Carmin), E 1201 (Polivinilpirolidona), E 1202 (Polivinilpolipirolidona), E 123 (Amarant, FD&C red no 2), E 124a (Rosu Ponceau 4R, Rosu Cosenila A, FD&C red no 4), E 127 (Eritrozina, FD&C red no 3), E 128 (Rosu 2G), E 151 (Negru Brilliant BN, Negru PN), E 1520 (Propilen glicol), E 154 (Brun FK), E 155 (Brun HT, Brun Chocolat HT, Brown RS), E 210 (Acid benzoic), E 211 (Benzoat de sodiu), E 212 (Benzoat de potasiu), E 213 (Benzoat de calciu), E 214 (P-hidroxibenzoat de etil, PHB-Ester), E 215 (Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil, ), E 216 (Para-hidroxibenzoat de propil, Propil-Paraben, PHB), E 217 (Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de propil), E 218 (Para-hidroxibenzoat de metil, Metil Paraben, PHB-E), E 219 (Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de metil,), E 220 (Dioxid de sulf), E 221 (Sulfit de sodiu), E 222 (Sulfit acid de sodiu), E 223 (Metabisulfit de sodiu), E 224 (Metabisulfit de potasiu), E 226 (Sulfit de calciu), E 227 (Bisulfit de calciu), E 228 (Bisulfit de potasiu), E 230 (Bifenil, Difenil), E 231 (Ortofenilfenol, Ortoxilen), E 232 (Ortofenilfenol de sodiu, Ortofenilfenal de sodiu), E 242 (Dicarbonat de dimetil, Pirocarbonat de dimetil), E 249 (Nitrit de potasiu), E 284 (Acid boric), E 285 (Tetraborat de sodiu, Borax), E 310 (Galat de propil), E 311 (Galat de octil), E 312 (Galat de dodecil), E 330 (acid citric), E 407 (Caragenan), E 432 (Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat), E 433 (Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat ), E 434 (Monopalmitat de poliooxietilena sorbitan, Polisorb), E 435 (Monostearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorba), E 436 (Tristearat de polioxietilena sorbitan - polisorbat), E 517 (Sulfat de amoniu), E 621 (Glutamat monosodic), E 950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu), E 951 (Aspartam), E 952 (Acid ciclamic, ciclamat), E 954 (Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu), E 999 (Extract de Quillaia).


Categorii de aditivi alimentari
1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si;
3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta
9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.

http://www.topsanatate.ro/euri.php
Daiana
Daiana
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Data de inscriere : 16/09/2008

Numarul mesajelor : 43790
Data nasterii : 07/12/1977
Varsta : 46
Localizare : Temesvar :)
Stare de spirit : gone out! be back someday.

http://testdaiana1.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de andraa Lun Apr 20 2009, 05:58

Despre E-uri 89419
andraa
andraa
Membru Fondator
Membru Fondator

Data de inscriere : 18/09/2008

Numarul mesajelor : 9343
Data nasterii : 19/08/1991
Varsta : 33
Localizare : Pe unde nimeresc :-j
Stare de spirit : I feel good

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Andrela Lun Apr 20 2009, 09:13

Primit pe mail:

Ultima lista de E-uri aparuta in revista franceza Villejuif .



E-100 nepericulos
E-170 nepericulos
E-240 tulburari
E-101 nepericulos
E-174 nepericulos
E-241 tulburari
E-102 periculos
E-175 nepericulos
E-250 periculos
E-103 nepericulos
E-180 nepericulos
E-251 periculos
E-104 nepericulos
E-181 nepericulos
E-252 periculos
E-105 nepericulos
E-200 nepericulos
E260...E268 nepericulos
E-110 nepericulos
E-201 nepericulos
E-300 nepericulos
E-111 nepericulos
E-202 nepericulos
E301...E309 nepericulos
E-120 periculos
E-203 nepericulos
E-311 periculos
E-121 nepericulos
E-210 cancerigen
E-312 periculos
E-122 nepericulos
E-211 cancerigen
E-320 colesterol
E-123 foarte cancerigen
E-212 cancerigen
E-321 colesterol
E-124 periculos
E-213 cancerigen
E-322 nepericulos
E-125 nepericulos
E-214 cancerigen
E325...E327 nepericulos
E-126 nepericulos
E-215 cancerigen
E-330 cel mai cancerigen
E-127 nepericulos
E-216 cancerigen
E331...E337 nepericulos
E-130 nepericulos
E-217 cancerigen
E338... E341 modificari gastrice
E-131 cancerigen
E-220 distruge B12
E400...E404 nepericulos
E-132 nepericulos
E-221 modificari gastrice
E-406 nepericulos
E-140 nepericulos
E-222 modificari gastrice
E-407 modificari gastrice
E-141 nepericulos
E-223 modificari gastrice
E-408 nepericulos
E-142 cancerigen


E-224


modificari gastrice


E-410


nepericulos

E-150


nepericulos


E-226


modificari gastrice


E-411


nepericulos

E-151


nepericulos


E-230


periculos


E-413


nepericulos

E-152


nepericulos


E-232


periculos


E-414


nepericulos

E-153


modificari gastrice


E-233


periculos


E-420


nepericulos

E-160


nepericulos


E-236


nepericulos


E-421


nepericulos

E-161


nepericulos


E-237


nepericulos


E-422


nepericulos

E-162


nepericulos


E-238


nepericulos


E-440


nepericulos

E-163


nepericulos


E-239


cancerigen


E-450


modificari gastrice

scuze ca le-am scris asa...dar era facut un tabel si cand am selectat pe tot asa a iesit..... am incerat sa editez putin, dar....muulte mai sunt...
Andrela
Andrela
ModerNator
ModerNator

Data de inscriere : 18/09/2008

Numarul mesajelor : 34184
Data nasterii : 23/07/1986
Varsta : 38
Localizare : Paranoia-city
Stare de spirit : A bit crazy, a little insane...

http://baby6891.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Andrela Lun Apr 20 2009, 09:20

p.s. sa-mi ziceti dac vrea cine sa ii trimit mail-ul in original. tabelul arata destul de interesant, scris cu culori diferite pt cele periculoase, cele nepericuloase... sunt asezate si in ordine. Dar nu ma pricep sa il copii asa cum e aici (cu copy si paste nu merge). iar cu copy all a iesit cum e mai sus...
Andrela
Andrela
ModerNator
ModerNator

Data de inscriere : 18/09/2008

Numarul mesajelor : 34184
Data nasterii : 23/07/1986
Varsta : 38
Localizare : Paranoia-city
Stare de spirit : A bit crazy, a little insane...

http://baby6891.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Daiana Lun Apr 20 2009, 09:33

Andrela a scris:p.s. sa-mi ziceti dac vrea cine sa ii trimit mail-ul in original. tabelul arata destul de interesant, scris cu culori diferite pt cele periculoase, cele nepericuloase... sunt asezate si in ordine. Dar nu ma pricep sa il copii asa cum e aici (cu copy si paste nu merge). iar cu copy all a iesit cum e mai sus...
trimite-mi mie, te rog
Daiana
Daiana
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Data de inscriere : 16/09/2008

Numarul mesajelor : 43790
Data nasterii : 07/12/1977
Varsta : 46
Localizare : Temesvar :)
Stare de spirit : gone out! be back someday.

http://testdaiana1.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Andrela Lun Apr 20 2009, 10:18

am trimis :)
Andrela
Andrela
ModerNator
ModerNator

Data de inscriere : 18/09/2008

Numarul mesajelor : 34184
Data nasterii : 23/07/1986
Varsta : 38
Localizare : Paranoia-city
Stare de spirit : A bit crazy, a little insane...

http://baby6891.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Daiana Lun Apr 20 2009, 10:19

:pupic: mersi
Daiana
Daiana
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Data de inscriere : 16/09/2008

Numarul mesajelor : 43790
Data nasterii : 07/12/1977
Varsta : 46
Localizare : Temesvar :)
Stare de spirit : gone out! be back someday.

http://testdaiana1.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Chocolate Lun Apr 27 2009, 07:09

Informatia a inceput sa circule in SUA



















Margarina a fost produsa inital pentru a ingrasa
curcanii, pe cand ceeace a facut in realitate a fost sa-i omoare.





Persoanele
care au sponzorizat investigatia au vrut sa-si recupereze banii, asa ca au
inceput sa se gandeasca sub ce forma sa o faca.





Continea o substanta alba, care nu avea nimic atractiv
pentru a fi comestibil, asa ca i-au adaugat o culoare galbena, pentru a o
vinde in loc de unt.





Acum au
scos cateva noi savori, ca sa le mai vanda la necunoscatori ca voi si ca
mine.





Cunoasteti
diferenta intre margarina si unt ???

Continuati sa
cititi pana la sfarsit...pentru ca este destul de interesant !!!





Comparatia intre unt si margarina :




Ambele au aceiasi cantitate de calorii.




Untul
este usor mai bogat in grasimi saturate: 8 grame, comparativ cu 5
grame pe care le are margarina.

A manca margarina
in loc de unt poate creste cu 53%
riscul de imbolnaviri coronariene la femei, conform unui recent studiu
medical dela Universitatea din Harvard.





A manca unt, creste absorbtia unei mari cantitati de
nutrienti, care se gasesc in alte alimente.










Untul
contine beneficii nutritionale proprii, in timp ce margarina are numai
ceeace i-au fost adaugate la fabricatie.





Untul
este mult mai bun decat margarina si imbunatateste savoarea altor alimente.

Untul
a existat de secole, in timp ce margarina are mai putin de 100 de ani.










Acuma...
despre margarina: este foarte bogata in acizi grasi (aceia pe care i-au
descoperit recent oamenii de stiinta, ca sunt foarte rai si guvernele au
inceput sa ii interzica). Risc triplu de boli coronariene. Creste
colesterolul total, mai ales cel rau si micsoreaza colesterolul bun.





Creste
de 5 ori riscul de cancer. Micsoreaza calitatea laptelui matern. Micsoreaza
reactia imunologicaa organismului. Micsoreaza reactia la insulina.





Margarinei ii lipseste O MOLECULA
pentru a fi
PLASTIC ....!!!!




Numai acest fapt si este suficient sa evitati folosirea margarinei
in viata voastra si oricare alt lucru care ar fi hidrogenat (asta inseamna
ca se adauga HIDROGEN, care modifica structura moleculara a substantelor).





Puteti
incerca urmatoarele : cumparati un pic de margarina si lasati-o in garaj,
sau intr-un loc umbros. Dupa cateva zile, veti observa doua lucruri: nu
veti gasi nici muste, nici macar acei deranjanti tantari (ceeace ar trebui
sa va spuna ceva). Nu veti putea simti nici un miros urat sau diferit,
pentru ca nu are nicio valoare nutritiva.

Nimic nu creste in
ea. Nici macar cele mai mici microorganisme nu pot creste in ea. De ce ?
Pentruca este aproape numai plastic !!!

V-ar place sa
ungeti pe paine prajita un Tupperware ? (ex. recipientii cu capace care se
vand prin sistemul Super Level Marketing)





Mai putem adauga inca ceva:




ca daca luam o bucata de margarina si o punem pe gratar,
sau intr-o tigaie ca sa prajim o friptura, va iesi un fum negru !!!




Trimiteti prietenilor vostri...le poate fi de folos !!!

Chocolate
Membru Fondator
Membru Fondator

Data de inscriere : 16/09/2008

Numarul mesajelor : 9148
Data nasterii : 10/06/1986
Varsta : 38
Localizare : Hai-hui prin lumea nimanui ...

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Daiana Joi Mai 21 2009, 03:15

Otravuri in farfuriile noastre!

Alimentele noastre sunt pline de aditivi cu potential periculos, pe care nici fabricantii si nici statul nu se decid sa-i limiteze sau sa-i interzica. Ramane deci in seama noastra, a consumatorilor, sa fim vigilenti. Iata lista substantelor de evitat cu orice pret!

1. E320, E321: uzuali si cancerigeni

Acestia sunt antioxidanti folositi pentru intarzierea oxidarii alimentelor, mai ales a materiilor grase, pentru evitarea rancezirii lor. Ei au fost clasificati cu potential cancerigen de catre OMS, si pot provoca alergii cutanate, digestive, sunt suspecti de hipercolesterolemie.

2. Parabeni

Ei sunt folositi mai mult in cosmetica, dar si in alimentatie, mai ales in biscuiti si mezeluri. Parabenii, adica E214 – E219, sunt conservanti suspectati ca ar fi perturbatori endocrini, cu riscuri de sterilitate si cancer.

3. E535 si sare: atentie la alergii!

E535 este un antiaglomerant care este folosit pentru evitarea aglutinarii prafului de sare. Este prezent in numeroase saruri fine, de masa. Problema e ca E535 este un derivat de cianura care poate provoca alergii cutanate si digestive la unele persoane. Cumpara mai bine sare marina naturala sau iodata.

4. E102, E104, E110,E122, E124: coloranti suspecti

Ei fac produsele mult mai atragatoare, colorandu-le in galben, portocaliu si rosu. Se gasesc in bomboane, prajituri, siropuri, bauturi. Ei pot provoca alergii cutanate si digestive si favorizeaza hiperactivitatea la copii. Multi dinre ei sunt interzisi in SUA (E104, E110,E122, E124), Finlanda si Elvetia (E102).

5. Acizi grasi trans: riscuri de cancer la san?

Se gasesc inca in margarine, biscuiti, chipsuri, paste, tarte, ciocolata tartinabila. Ei sunt etichetati ca „grasimi partial hidrogenate” si provin, in mare parte, din transformarea industriala a grasimilor vegetale. Ei ajuta alimentele sa devina mai crocante si sa se conserve mai bine. Sunt devastatori pentru inima si vasele sangvine, si sunt banuiti ca ar favoriza cancerul la san.

6. E221, E228: greata si alergii


Ei sunt prezenti in vin, mustar, conserve de legume, pe post de conservanti. In afara greturilor si alergiilor, ei pot agrava astmul.

7. E950, E951, E955 = kilograme?

Aceste E-uri sunt edulcoranti prezenti in sucurile „light”, „fara zahar adaugat” sau cu „0 calorii”. Ei participa la favorizarea obezitatii deoarece incurajeaza apetenta pentru dulciuri, si prezinta risc de cancer pentru un viitor copil. Evita deci alimentele care contin aspartam, sucraloza, acesulfam K, ciclamat, zaharina, E950 sau E957.

8. E 210 si E213: factori de hiperactivitate

Acidul benzoic se ascunde sub aceste doua denumiri, si este folosit pe post de conservant in sucuri carbogazoase, conserve de peste, gemuri si jeleuri, fructe confiate. El favorizeaza alergiile cutanate si digestive si duc la agitatia copiilor hiperactivi.

http://sanatate.ele.ro/Otravuri-in-farfuriile-noastre-_--a10472.html
Daiana
Daiana
ADMINISTRATOR ROZ
ADMINISTRATOR ROZ

Data de inscriere : 16/09/2008

Numarul mesajelor : 43790
Data nasterii : 07/12/1977
Varsta : 46
Localizare : Temesvar :)
Stare de spirit : gone out! be back someday.

http://testdaiana1.blogspot.com/

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de irene_d Dum Mai 09 2010, 04:55

Multumim pentru informatii. Adevarul e ca traim intr-o lume a E-urilor...
irene_d
irene_d
Membru V.I.P
Membru V.I.P

Data de inscriere : 13/09/2009

Numarul mesajelor : 1265
Data nasterii : 16/03/1983
Varsta : 41

Sus In jos

Despre E-uri Empty Re: Despre E-uri

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum