Sarbatori in Martie
+15
JulieM
Al3xA
irene_d
Tweety Laura
kiki
Little*Miss*Sunshine
Chocolate
Julieta
Squint
bijouxdemonange
Criiis
Julie_me
c@t
senorita
Daiana
19 participanți
Pagina 2 din 2
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Care este "baba" ta?
Re: Sarbatori in Martie
Mi-am ales baba pe 3 martie
irene_d- Membru V.I.P
- Data de inscriere : 13/09/2009
Numarul mesajelor : 1265
Data nasterii : 16/03/1983
Varsta : 41
Re: Sarbatori in Martie
a mea a fost ieri
Al3xA- Membru V.I.P
- Data de inscriere : 11/11/2009
Numarul mesajelor : 4176
Data nasterii : 03/12/1989
Varsta : 34
Localizare : Bucuresti
Stare de spirit : deeply in love & ROZ
Re: Sarbatori in Martie
baba mea a fost pe 1
Criiis- ModerNator
- Data de inscriere : 17/09/2008
Numarul mesajelor : 31231
Data nasterii : 19/12/1986
Varsta : 37
Localizare : acolo unde nici cu gandul nu gandesti...
Re: Sarbatori in Martie
Eu am avut baba pe 7. A fost singura zi cu soare intre ninsori...teoretic my future looks bright...practic inca nu se simte...
Re: Sarbatori in Martie
In Martie, din cate stiu, e ziua cand se leaga cel mai puternic "vrajile" de tine.
Martie e periculos
Cica e bine, cel putin in luna martie, sa porti lenjeria pe dos
cand eram mica si am aflat asta(pe la 8-9 ani) 1 luna am purtat chilotii pe dos
Martie e periculos
Cica e bine, cel putin in luna martie, sa porti lenjeria pe dos
cand eram mica si am aflat asta(pe la 8-9 ani) 1 luna am purtat chilotii pe dos
Re: Sarbatori in Martie
anul asta se pare ca e valabila credinta popularavdaiana a scris:Sándor-József-Benedek zsákban hozza a meleget!
Adica: aia trei aduc caldura cu sacul
Credinta populara zice ca zilele de 18-19-20 martie reprezinta sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
JJ ce chestie draguta
Re: Sarbatori in Martie
vdaiana a scris:25 martie - BUNA VESTIRE (BLAGOVEŞTENIA)
Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Naşterii Domnului) şi aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină Mama lui Iisus Christos. Maria, reprezentantă a poporului ei şi a omenirii. Misterul central în viaţa Fecioarei Maria este cel de a fi Născătoare de Dumnezeu.
Situată în preajma echinocţiului de primăvară, Blagoveştenia este considerată o sărbătoare foarte importantă. Fără de vestea întrupării Fiului Omului, pe care Maica Domnului a primit-o de la arhanghelul Gavriil, nu ar fi fost posibilă nici Învierea. Aceasta este momentul începutului mântuirii pentru om.
Încă din cele mai vechi timpuri, omenirea a fost dominată de ideea destinului implacabil şi a sfârşitului său, idee răspândită mai ales pe calea religiilor asiatice. În tradiţia iudaică a Vechiului Testament, proorocii predicau întruparea Fiului Domnului la finele omenirii, în vremuri de apocalipsă: „Iată Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu”. În paralel, la alte popoare, s-a conturat o concepţie a evoluţiei ciclice, cu moarte şi renaştere, cu vârste de fier şi vârste de aur. Despre vârsta de aur, Vergiliu scria folosind un limbaj tainic „Iată revine Fecioara şi se reîntoarce domnia lui Saturn”şi apare o nouă seminţie a oamenilor. ”Vergiliu asociază toate aceste semne specifice reîntoarcerii Vârstei de Aur cu naşterea unui copil căruia nu i se cunoaşte identitatea”.
Buna-Vestire este începutul unei noi vârste de aur, este vestea coborârii Fiului printre oameni, pentru a le arăta drumul anevios către lumea din care au venit. Acest drum este marcat de moarte şi reînviere spirituală, de sacrificiu şi înalţăre spre lumină.
Peştele în simbolistica Bunei Vestiri
De Blagoveştenii se dă dezlegare la peşte, ca şi la Duminica Floriilor. Tot omul mănâncă peşte „ca să fie sănătos ca peştele în tot anul”. Şi la Paşte există o credinţă asemănătoare: „La Paşti mănâncă mai întâi peşte prins în ajunul Paştelor că vei fi uşor peste tot timpul anului”.
Peştele este un simbol arhetipal, prezent în mai toate religiile. Unele dintre acestea interziceau consumul peştelui (Egipt), iar altele îl aduceau drept sacrificiu diverselor divinităţi. În cultul cavalerilor traci, copitele calului eroului calcă fie pe un trup de om fie pe un peşte, peştele fiind aici simbol al morţii iniţiatice care duce la trezirea şi eliberarea spiritului. Pe tabelele descoperite la noi în ţară se prezintă „doi călăreţi afruntaţi cu ţurcă în cap şi cu mantie pe spate; în mâinile ce stau ascunse, par a ţine înclinate, câte o prăjină cu un şarpe încovoiat, un dracone dacic. Între ei se distinge o femeie purtând pe cap un văl gros (…) poalele femeii sunt ascunse de un tripod pe care stă un peşte”. Aşa cum se ştie, peştele a ajuns, în urma unui sincretism religios, să joace un rol important în simbolistica creştină. În limbajul figurat al Evangheliei, oamenii sunt peşti care înnoată în noianul mării (St. Ambrosius: „Pisces qui hans enavigant vitam”). Iisus, o dată ce s-a întrupat, este comparat cu peştele sacrificat. În limba greacă, peşte se traduce prin ίχθυς, “cuvânt ce cuprinde iniţialele celor cinci denumiri cu care Isus era designat Ιησοΰς Χρίστος Θεος Υίος Σωτηρ, adică „Iisus Christos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”.
Ospăţul cu peşte devine astfel împărtăşirea cu trupul celui ce se sacrifică pentru mântuirea oamenilor, pentru a se realiza identificarea mistică cu divinitatea.
Cântă cucul
De Blagoveştenii, poporul crede că se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta înncepe a cânta până la Sânziene sau la Sân Petru, când se îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu nuemraose valenţe simbolice, cântă de la echinocţiu la solstiţiu de vară. „Se crede că de la Sânziene, cucul se preface în uliu până la Buna-Vestire, când devuine iar cuc”.
Oamenii au mare grijă să nu-i spurce cucul şi pentru aceasta „poartă grija ca să aibă totdeauna bani la sine şi să nu fie flămânzi sau supăraţi, că în caz contrar, tot anul vor duce nevoie de bani şi vor fi supăraţi şi flămânzi.”
Cântecul cucului îl aşteaptă cei tineri cu mult drag pentru că pot afla din el când se vor căsători. Deasemeni, se obişnuieşte ca întâia dată când auzi cucul să rosteşti următoarele:
Na cucule banul
că ţi-am împlinit anul
sau
Cucule, puiucule!
Câţi ani îmi vei dărui
Până ce eu voi muri?
şi de câte ori cântă atâţia ani vei mai trăi.
Creanga pe care cântă cucul e bine să o porţi în sân ca să asculte lumea la tine ca la cuc, iar dacă aceasta este verde, vei fi sănătos tot anul. Dacă însă îl vezi pe o creangă uscată, vei boli tot restul anului. Uneori cucul e călăuză a sufletului în lumea de dincolo, arătând drumul de urmat. Marea dragoste a poporului faţă de cuc l-a făcut aproape o pasăre sfântă:
Eu îs pasăre curată
Spovedit de lumea toată
De izvor
Răcoritor
Şi de codru
Verzitor.
Pe lângă cuc, şi celelalte păsări poartă semne prevestitoare, ale vremii, ale vieţii omului sau a comunităţii din care face parte. Aşa de exemplu, fetele se bucură atunci când văd un stol de rândunele, pentru că vor fi întovărăşite toată vara, iar de văd numai o rândunea se întristează, căci vara le va prinde singure.
Pe de alta parte, flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!
De la Blagoveştenii vremea se încălzeşte, iar vitele se scot la Soare ca să nu se îmbolnăvească şi să se întărească. Femeile strâng apa din omătul topit, apă pe care o vor folosi drept leac, curăţindu-şi trupul, sau la stropitul caselor pentru a le ocroti de duhuri rele.
Re: Sarbatori in Martie
Bunavestirea se sarbatoreste in data de 25 martie.
Bunavestire a Fecioarei Maria, este ziua aducatoare de veste buna omenirii si mai este numita si ziua Zamislirii Domnului. In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenia sau Ziua Cucului.
Se spune ca in ziua de Bunavestire, arhanghelul Gavril a venit in cetatea Nazaret si i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. I-ar fi grait asa:: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfant va veni asupra ta si puterea Celui preainalt te va umbri.”
Iata principale, datini, obiceiuri, traditii si superstiti ale zilei de Bunavestire:
- Este ziua in care se spune ca va canta pentru prima data cucul, cel care vesteste lucruri importante in viata omului, el fiind perceput ca o pasara cu stramos mitic, cu puternic substrat erotic si ce care anunta venirea primaverii
- Fetele si baietii necasatoriti, pot intreba cucul in cat timp se vor casatorii. “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca acesta tace, inseamna ca va fi repede, dar daca incepe sa cante, trebuie sa numeri de cate ori canta ca sa vezi in cati ani te casatoresti
- Este bine sa iei in aceasta zi bani in buzunar, sa fii imbracat in haine curate, pentru a te gasi asa cantatul cucului, caci daca te prinde cantatul altfel, nu vei beneficia de aceste lucruri tot anul.
- Nu este bine ca sa te prinda cantatul cucului cu stomacul gol
- nu ai voie sa te certi ca este mare pacat, iar cine se cearta in aceasta zi, va avea necazuri tot anul
- pentru ca roadele sa fie bogate in livezi, pomii se ameninta cu toporul si se stropesc cu tuica
- nu se pun ouă sub closca fiindca puii vor iesi cu cate doua capete si patru picioare oule ouate in ziua de Bunavestire se spune ca nu sunt bune de mancat
- este bine sa se puna sare si paine pe pragul usii, pentru a aduce liniste in casa si a da hrana ingerilor
- se face foc in livada, ca sa se dezmorteasca pomii
- se fac focuri mari cu toate lucrurile de prisos adunate de prin case si focurile dureaza pana in zori.
- casele si lucrurile sa afuma pentru a alunga blestemele si gandurile negre.
- se topeste zapada si, cu apa obtinuta se spala pe cap, caci se spune ca vei fi aparat de toate racelile iar durerile o sa-ti treaca, de parca ar fi luate cu mana
- daca ziua de Bunavestire este o zi cu ceata, primavara va fi calduroasa.
- se spune ca asa cum este ziua de Bunavestire, asa va fi si in ziua de Pasti.
- este bine sa mananci peste ca sa fii sanatos si vioi, ca pestele in apa.
- pescarii nu trebuie sa arunce in aceasta zi mamaliga la pesti, caci vor murii pestii.
Se spune ca vrajitoarele au putere mare in ziua de Bunavestire. Ele pot sa faca o mamaliga cu porumb rasnit proaspat, iar cu aceasta mamaliga pot ucide pestii din lacuri, pot opri rodul pomilor si lua laptele vacilor.
Pentru a preintampina toate aceste necazuri, trebuie sa afumati toata casa cu tamaie de la pastele trecut sau de la o sarbatoare mare.
Un alt efect in combaterea vrajilor il are si lenjeria purtata in aceasta zi pe dos, sau o ceapa aruncata pe fereastra, in timp ce se spune: ,, Na, uite, ia de aici de pomana sufletului vrajitoarelor’’.
Bunavestire a Fecioarei Maria, este ziua aducatoare de veste buna omenirii si mai este numita si ziua Zamislirii Domnului. In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenia sau Ziua Cucului.
Se spune ca in ziua de Bunavestire, arhanghelul Gavril a venit in cetatea Nazaret si i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. I-ar fi grait asa:: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfant va veni asupra ta si puterea Celui preainalt te va umbri.”
Iata principale, datini, obiceiuri, traditii si superstiti ale zilei de Bunavestire:
- Este ziua in care se spune ca va canta pentru prima data cucul, cel care vesteste lucruri importante in viata omului, el fiind perceput ca o pasara cu stramos mitic, cu puternic substrat erotic si ce care anunta venirea primaverii
- Fetele si baietii necasatoriti, pot intreba cucul in cat timp se vor casatorii. “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca acesta tace, inseamna ca va fi repede, dar daca incepe sa cante, trebuie sa numeri de cate ori canta ca sa vezi in cati ani te casatoresti
- Este bine sa iei in aceasta zi bani in buzunar, sa fii imbracat in haine curate, pentru a te gasi asa cantatul cucului, caci daca te prinde cantatul altfel, nu vei beneficia de aceste lucruri tot anul.
- Nu este bine ca sa te prinda cantatul cucului cu stomacul gol
- nu ai voie sa te certi ca este mare pacat, iar cine se cearta in aceasta zi, va avea necazuri tot anul
- pentru ca roadele sa fie bogate in livezi, pomii se ameninta cu toporul si se stropesc cu tuica
- nu se pun ouă sub closca fiindca puii vor iesi cu cate doua capete si patru picioare oule ouate in ziua de Bunavestire se spune ca nu sunt bune de mancat
- este bine sa se puna sare si paine pe pragul usii, pentru a aduce liniste in casa si a da hrana ingerilor
- se face foc in livada, ca sa se dezmorteasca pomii
- se fac focuri mari cu toate lucrurile de prisos adunate de prin case si focurile dureaza pana in zori.
- casele si lucrurile sa afuma pentru a alunga blestemele si gandurile negre.
- se topeste zapada si, cu apa obtinuta se spala pe cap, caci se spune ca vei fi aparat de toate racelile iar durerile o sa-ti treaca, de parca ar fi luate cu mana
- daca ziua de Bunavestire este o zi cu ceata, primavara va fi calduroasa.
- se spune ca asa cum este ziua de Bunavestire, asa va fi si in ziua de Pasti.
- este bine sa mananci peste ca sa fii sanatos si vioi, ca pestele in apa.
- pescarii nu trebuie sa arunce in aceasta zi mamaliga la pesti, caci vor murii pestii.
Se spune ca vrajitoarele au putere mare in ziua de Bunavestire. Ele pot sa faca o mamaliga cu porumb rasnit proaspat, iar cu aceasta mamaliga pot ucide pestii din lacuri, pot opri rodul pomilor si lua laptele vacilor.
Pentru a preintampina toate aceste necazuri, trebuie sa afumati toata casa cu tamaie de la pastele trecut sau de la o sarbatoare mare.
Un alt efect in combaterea vrajilor il are si lenjeria purtata in aceasta zi pe dos, sau o ceapa aruncata pe fereastra, in timp ce se spune: ,, Na, uite, ia de aici de pomana sufletului vrajitoarelor’’.
Re: Sarbatori in Martie
Important e sa vina,nu mai conteaza cum!
Eu radeam zilele astea la targul de martisor cu o doamna care tot canta : "Vine vine primavara,si iar ninge-n toata tara!"
Adevarul e ca anul trecut a fost mult mai frumos decat acum...nu stiu cum e in rest,dar cel putin in Iasi ninge in continuu...
Eu radeam zilele astea la targul de martisor cu o doamna care tot canta : "Vine vine primavara,si iar ninge-n toata tara!"
Adevarul e ca anul trecut a fost mult mai frumos decat acum...nu stiu cum e in rest,dar cel putin in Iasi ninge in continuu...
Re: Sarbatori in Martie
Ce martisor rece
Affair- Membru V.I.P
- Data de inscriere : 01/11/2009
Numarul mesajelor : 836
Data nasterii : 10/01/1990
Varsta : 34
Re: Sarbatori in Martie
Anul trecut chiar nu mai stiu cum a fost...
Dar azi dimineata, la mine, ningea. :(
Dar azi dimineata, la mine, ningea. :(
Mikki- Membru V.I.P
- Data de inscriere : 13/09/2009
Numarul mesajelor : 16386
Re: Sarbatori in Martie
A mea a fost pe 5.
irene_d- Membru V.I.P
- Data de inscriere : 13/09/2009
Numarul mesajelor : 1265
Data nasterii : 16/03/1983
Varsta : 41
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» 8 Martie Party
» Sarbatori in Mai
» Cadouri De Sarbatori :)
» Sarbatori in Decembrie
» Sarbatori fericite!
» Sarbatori in Mai
» Cadouri De Sarbatori :)
» Sarbatori in Decembrie
» Sarbatori fericite!
Pagina 2 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Dum Apr 17 2016, 04:11 Scris de irene_d
» materiale la metru pentru idei frumoase
Mier Dec 17 2014, 03:17 Scris de arabelaa
» Creme de fata, de ochi...
Mier Noi 26 2014, 22:28 Scris de greeneyes
» Shop 'till you drop - Cumparaturi online
Sam Noi 01 2014, 22:24 Scris de westie21
» rinoplastie
Mier Oct 08 2014, 00:57 Scris de Clauditza
» Medic estetician bun
Vin Sept 26 2014, 01:52 Scris de Clauditza
» marirea sanilor cu physiobust
Vin Sept 26 2014, 00:54 Scris de Clauditza
» rochia mea de mireasa
Mar Sept 16 2014, 22:42 Scris de irene_d
» fund bombat...:">
Lun Iul 28 2014, 22:37 Scris de Clauditza
» lucruri de care nu mai ai nevoie
Sam Iul 12 2014, 00:58 Scris de Elena20